Главная / Традиції / Національні страви Греції

Національні страви Греції

[Total: 4   Average: 3.8/5]

Возносити хвалу національній їжі Греції почнемо не з м’яса, риби чи овочів, а з чудових грецьких оливок. Великі та темні плоди сорту «каламон», дрібні зелені «халкідики» з маслянистим блиском, в’ялені оливки з острова Тасос – греки вирощують самі оливки і самі солять і маринують їх. У кожній таверні є свої рецепти та таємні знання, які трави класти в маринад і що вкладати у плоди замість кісточок. Йогурт – продукт №2 у списку національної їжі у Греції. Його роблять із коров’ячого, а частіше з овечого молока. Грецький йогурт має густу консистенцію та схожий на м’який сир. Його додають у салати та випічку, використовують при гасінні та запіканні, готують на його основі морозиво. Часто йогурт, политий медом або фруктовим сиропом, подають як десерт. До речі, таку ж корисну насолоду можна самостійно приготувати з м’якого сиру анфотиро, що нагадує домашній сир. Ну а тепер розповімо про найпопулярніші страви, які в Греції готують повсюдно: Мусака – запіканка з баклажанів із м’ясом, частіше з бараниною, під соусом бешамель. Стифадо – тушковане м’ясо в густому соусі цибулі. Клефтико – баранина, виготовлена ​​в глиняному горщику. Паститсіо – запіканка з макаронів з м’ясом, сиром та яйцем. Папутсакья – фаршировані м’ясом баклажани. Геміста – начинені фаршем перці чи помідори. Луканіка хор’ятика – домашні ковбаски, до яких, крім м’яса, додають різні інші продукти. Серед незвичайних добавок – апельсини чи оливки. Сувлаки – маленькі шашлики на дерев’яних шпажках. Пітес – пиріжки з листкового тіста з різними начинками: з сиром та шпинатом (спанакопітом), з м’ясом (креатопітом), з сиром (тиропітом). На Різдво готують особливий солодкий пиріг василопіту. Долма – голубці у виноградному листі. Повний список страв був би набагато довшим, але ми відібрали ті страви, які підійдуть для дитячого харчування. Вирішуючи, що скуштувати з грецької кухні, враховуйте особливості приготування різних страв. Дітям пропонуйте варені, тушковані, запечені продукти, а смаженого намагайтеся уникати.

Вверх